Gemeente Schiedam en Park Kethel komen tot een Wijkdeal

3 nov. 2023

Vorige week is de opgestelde Wijkdeal tussen de gemeente Schiedam en de Stichting Vrienden van Park Kethel ondertekend en geretourneerd voor akkoord. In deze wijkdeal zijn de afspraken tussen beide partijen met betrekking tot de Poldertuin.
Een belangrijk onderdeel van de Wijkdeal is het beheer en onderhoud van de Poldertuin. Geholpen door de Gemeente en IRADO wilde de vrienden een hoge mate van eigen regie hebben, maar wel met een goede start kunnen beginnen. Er is langdurig gesproken over de invulling van een “Nulbeurt”. Eigenlijk een inhaalslag van achterstallig onderhoud aan dit specifieke gebiedje van Park Kethel om een basis te creëren voor een mooie en interessante Poldertuin. Voor deze Nulbeurt hebben de Vrienden zelf een uitvoeringsplan opgesteld met een conceptuele indeling van de Poldertuin. Met daarin de paden, de poel, zit- en verblijfplekken en de te verwachten planten en insecten. Duidelijk conceptueel want de idee is om de Poldertuin een zekere structuur te geven, maar vooral de natuur haar gang laten gaan en daar binnen beheren en sturen door middel van maaien en snoeien.
Binnenkort vind er in de Poldertuin en over de Poldertuin een gesprek plaats met IRADO. Overleg over het concept, de wensen, de uitvoering en de planning. We hopen in het voorjaar met een “kale” poldertuin te kunnen beginnen en dan te zien en te leren hoe de natuur zich ontwikkeld en hoe wij daar verantwoordelijk in in kunnen grijpen om verwildering en verruwing te voorkomen en toch de flora en fauna op een natuurlijke en organische manier zich te laten ontwikkelen.
Het groot onderhoud blijft de taak van IRADO.

Wil je de details weten klik dan op deze link voor de Wijkdeal en deze voor de Uitvoeringsplan