Zwammen en Paddenstoelen in Park Kethel

24 okt. 2023

Afgelopen zondag 22 Oktober is er voor de vrijwilligers van De Boshoek en De Groene Raat een rondleiding verzorgt in Park Kethel. Het onderwerp van de rondleiding betrof Zwammen en Paddenstoelen. Deze tijd van het jaar is de perfect moment om je te verdiepen in deze organismen en ze ook te bekijken. Voor de goede orde: Zwammen en schimmels zijn synoniemen: een zwam is een schimmel en een schimmel is een zwam. De wetenschappelijke naam van beide is Fungi. Een paddenstoel is het vruchtlichaam van een zwam of schimmel. Paddenstoelen vormen maar een klein deel van de schimmel. Net als bij een ijsberg bevindt het grootste deel zich buiten het zicht. Bij de paddenstoel schuilt dus een heel netwerk van schimmeldraden ondergronds; alleen de vrucht/de paddenstoel steekt z’n kop boven het maaiveld. Dus een paddenstoel is eigenlijk een zwam/schimmel, maar een zwam is niet per se een paddenstoel. Om dit nu eens duidelijk uit te leggen en te laten zien is deze excursie georganiseerd.

De op deze rondleiding af gekomen vrijwilliger kregen onder het genot van een kop koffie een uitgebreide uitleg van Roy van Hutten. Waar kun je ze vinden zijn? Hoe ze zich voortplanten? Wat zijn sporen en hoe verspreiden zij zich.

Daarna werd het stokje overgedragen aan Edgar de Wit. Edgar is 25 jaar bakker geweest en nu docent op de horeca academie. Dit ging dus over het gebruik van eetbare paddenstoelen in de keuken. En eetbaar was het kernwoord, want paddenstoelen kunnen giftig zijn. Zelfs zo giftig dat je er ernstig ziek van kunt worden en in het aller slechtste geval aan zou kunnen overlijden. Na allerlei tips en tricks om de eetbare paddenstoel te kunnen onderscheiden, blijft het devies: Bij twijfel niet plukken!

Hierna werd het tijd om de daad bij het woord te voegen en naar buiten te gaan en de zwammen en paddenstoelen te gaan zoeken, te bekijken en te determineren met welke soort we te maken hadden.

De vochtige grond en het droge weer maakte de rondleiding tot een interessante speurtocht met gewenste resultaten. De Geweizwam dat inderdaad op een hertengewei lijkt. Een mooie Geschubde Inktzwam en vele anderen.

Bij terugkomst in de Boshoek maakte Edgar diverse hapjes met de geplukte paddenstoelen. Ook had hij truffels meegenomen en serveerde deze op toast en stokbrood. Heerlijke versnaperingen na een leuke en leerzame wandeling.

Met dankzegging aan Roy van Hutten en Edgar de Wit werd de rondleiding afgesloten.

Ad Bakker