Vrijwilligersgezocht voor de jaarlijkse paddentrek.

23 jan. 2025

Natuurlijk Delfland is in de regio voor het komende jaar weer op zoek naar ca 250 volwassenen die willen helpen bij de jaarlijkse paddentrek.
Er zijn overzetlocaties in
– Delfland: Monster, Maasland, Den Hoorn, Delft, Delfgauw, Pijnacker, Nootdorp, Ypenburg, Leidschenveen.
– Waterweg: Hoek van Holland, Maassluis, Vlaardingen, Schiedam, Rotterdam Noord.
In regio zullen tussen begin februari en begin april weer vele padden, kikkers en salamanders van hun winterverblijf naar hun voortplantingsplaats trekken. Daarbij moeten ze drukke verkeerswegen over.
Voor de paddenpoel in het Park en de Poldertuin moeten de padden o.a. de Harreweg, de Kerkweg en/of het Jaap de Raatpad passeren.
Om te voorkomen dat ze hierbij worden doodgereden zoekt Natuurlijk Delfland paddenrapers om hen veilig naar de overkant te zetten.

Het je zin om te helpen dan kun je je opgeven voor deze regio bij Geert van Poelgeest 06 – 33 00 17 42 of per email: NatuurlijkDelfland@knnv.nl.

Op 28 Januari is er een zoominstructie “Help de Padden” van 20:00u tot 21:30u. Op 4 Februari wordt deze zoominstructie herhaald.
De volgende vragen worden beantwoord: Waarom zetten we padden over? Waarom en wanneer trekken de padden? Hoe gaat het overzetten van de padden? Wat wordt er van een paddenoverzetter verwacht? Wat kun je nog meer doen om padden te helpen?

Een beetje vooruit lopend op de zoominstructie

De padden trekken in het vroege voorjaar van de plek waar ze overwinteren naar een plaats met water waar ze kunnen paren. De trek begint meestal eind februari, maar dit hangt ook af van de temperatuur en weersomstandigheden. Het ontwaken uit de winterslaap gebeurt als de gemiddelde temperatuur over een etmaal minimaal acht tot tien graden Celsius is en dat ongeveer drie dagen lang zo blijft. De paddentrek duurt gemiddeld zo’n zes weken.

Aan elke paddenoverzetter vragen we om één vaste avond van de week beschikbaar te zijn in de periode van half februari tot half april. Per avond ga je ongeveer drie à vier uur per avond op pad door langs de weg of straat te lopen en de amfibieën met de hand over te zetten. Dat is vanaf 19.00 uur (begin van de schemering) tot ca 22.00 uur. Daarnaast vragen we om zowel de dode als levende dieren te noteren en zelf een oplaadbare zaklamp en een veiligheidshesje mee te nemen. Er worden reflecterend hesjes en oplaadbare lampen ter beschikking gesteld voor wie er zelf geen heeft. Verder zijn er informatiefolders om uit te delen aan passanten.