Vleermuizen spotten in Park Kethel

6 sep. 2023

Op 5 September hield Roy van Hutten ten overstaande van vrijwilligers van Natuurcentrum De Boshoek en belangstellende een uitgebreide voordracht over leven en doen van vleermuizen gevolgd door een excursie in Park Kethel.

Roy van Hutten zelf ook een vrijwilliger van de Boshoek, had drie vleermuis geluidsdetectoren bij zich. Vleermuizen maken ultrasone geluiden tussen de 25 en 120 kHz die voor mensen niet hoorbaar zijn. Maar door middel van deze vleermuisdetectoren kunnen de ultrasone echolocatie en jacht geluiden van deze vliegende zoogdieren wel voor mensen hoorbaar gemaakt worden. Zo’n detector maakt van het ultrasone geluid, audio die wij mensen wel kunnen horen.
Na de voordracht ging het gezelschap naar buiten. Het weer was perfect voor het spotten van vleermuizen. Om 09.00 uur was het nog 20 graden en stond er geen zuchtje wind waardoor de lucht nog vol zat met insecten. Laten deze insecten nu juist het favoriete voedsel van vleermuizen zijn.
Eenmaal buiten het hek van De Boshoek was het meteen raak. In de kleine bosschage tussen De Boshoek en Harreweg sloegen de detectoren meteen aan. Een heftig geratel onthulde de aanwezigheid van deze kleine vliegers. Ook boven de vijver tussen de Boshoek en De Groene Raat gingen de detectoren heftig te keer en konden de vleermuizen tegen het licht van de ondergaande zon ook gespot worden.
Hoewel lastig zijn de Laatvlieger, de Watervleermuis, de gewone Dwergvleermuis en de Ruige dwergvleermuis gedetermineerd.
Na de rondleiding werden de ervaringen samen met Roy van Hutten geëvalueerd en konden er aanvullende vragen gesteld worden.
Al met al een leuke ervaring. In het bijzonder, omdat er ook een rolstoeler aan de excursie deelnam en ondanks de donkere landweg met hier en daar kuilen in het wegdek er toch veilig gespot kon worden.
Er zijn deelnemers die overwegen een vleermuis detector aan te schaffen.