Verslag van de werkzaamheden van 20 Juli

21 jul. 2024

Na een afgelasting vorige week, in verband met heel veel regen, zijn de Vrienden van Park Kethel deze zaterdag extra vroeg begonnen om de grootste hitte voor te blijven. Ook de geplande werkzaamheden zijn aan de hitte aangepast.
IRADO heeft de Nulbeurt werkzaamheden afgerond. In de Poldertuin zijn de poelen uitgegraven, de diverse plant-vakken uitgezet, de paden aangelegd en verhoogt en de half verharding van de entree en het ”hoofdpad” aangebracht.
In verband met de grondbalans ( zo weinig mogelijk grond de Poldertuin uit en ook zo weinig mogelijk nieuwe grond er in ) is de “vervuilde” grond uit de poelen en de walkanten gebruikt om de paden te verhogen. Let wel: “vervuild” betekend hier niet chemisch vervuild, maar sterk verworteld door Riet, Harig Wilgenroosje, Wilgen en Heester wortels.
Om te voorkomen dat de paden onmiddellijk weer dicht groeien op de oude wortelstructuren is er veel tijd gestoken in het ontwortelen van de paden. Daar is eerder mee begonnen en afgelopen zaterdag de laatste hand aangelegd voor het achterste deel van de poldertuin. Het voorste deel is volgende week aan de beurt.
Na het egaliseren en aanharken van de paden is er een bloemen/kruiden mengsel uitgestrooid. Met het de te verwachte regen en zon de komende week, zullen de zaden snel ontkiemen, snel bloeien en ook snel nectar bieden aan insecten.

Het mengsel is bestand tegen regelmatig maaien, waarna het snel weer in bloei komt. Om het nectar aanbod te continueren zullen we gaan sinus-maaien. Dit betekend dat we een deel laten staan en een ander deel maaien. Zodra het gemaaide deel weer bloeit, het andere deel maaien. Zo blijft er voorduren voeding voor de insecten beschikbaar.
Gras hoeven we niet te zaaien dat komt er vanzelf.
De waterbak is terug geplaatst en weer gevuld.
Tijdens onze werkzaamheden kregen wij bezoek van Jan-Willem de Boer van JW-TV-Schiedam. Hiernaast vind je een het filmisch verslag van JW-TV.
Alles bij elkaar weer een geslaagde dag in het Park en met name in de Poldertuin.
Volgende week weer een poging.

Click op het bovenstaande plaatje