Park Kethel bezoekt Heemtuin Westwijk
Een delegatie van de vrienden van Park Kethel, bestaande uit Radboud Sinnecker, Riet Kester en Chris Osephius heeft afgelopen dinsdag 24 oktober een bezoek gebracht aan de Heemtuin Westwijk. Deze Heemtuin is een ca 1,3 hectare ( iets meer dan 2 voetbalvelden ) groot park en is gelegen in het midden van de Westwijk in Vlaardingen.
Het doel van de excursie was het opdoen van kennis over de aanleg en het beheer van deze Heemtuin, om dit mogelijk te kunnen gebruiken voor de Poldertuin in Park Kethel. Het clubje werd ontvangen door Ton Tobé. Ton is de beheerder van de Heemtuin en een ervaren, enthousiaste ecoloog. Hij wordt geassisteerd door twee minstens even enthousiaste medewerkers. Na een introductieronde en een toelichting van het doel van het bezoek, is de delegatie uitgenodigd een wandeling te maken door de Heemtuin.
Dan blijkt al gauw dat de naam Heemtuin de vertegenwoordigers van Park Kethel volledig op het verkeerde been had gezet. Het blijkt dat het terrein veenachtig en polderachtig nat is en er al gauw bevestigd moest worden dat de Poldertuin bij Kethel heel veel gelijkenissen kent. Het terrein heeft een bosachtige rand, met uit fijne wilgentakken gevlochten houtrillen. Het middenterrein is opvallend open en geeft hele mooie polderachtige doorkijkjes en zichtlijnen. Het water meandert door het terrein. Met verhogingen en verlagingen, waardoor er droge en natte sectoren naast elkaar liggen en er een zeer snel variërende flora is ontstaan. Wilgen, elzen, heesters, een verscheidenheid aan grassen en kruiden tot wilde orchideeën op een kleine plek. Dat natuurlijk met de daarbij behorende fauna diversiteit. Typisch bosvogels naast water-minnende vogels, woelmuizen naast spitsmuizen, vele insectensoorten en een brede amfibieën populatie.
Door een uitgekiend maairegiem, blijven er altijd kruiden en planten staan. Hier hebben insecten en kleine dieren voordeel van. Het zogenaamd sinusmaaien is het in delen en op verschillende momenten maaien. Vlinders hebben bijvoorbeeld nectar uit bloemen nodig als voedsel, waar rupsen eten van de bladeren en stengels van kruiden en grassen. Door dit sinusmaaien hebben vlinders en rupsen beiden te eten. Door alles volledig weg te maaien ontdoet men het terrein in één klap van rupsen en voedsel voor vlinders.
Door de Heemtuin loopt een interessant aangelegd half verhard pad dat de zichtlijnen perfect tot hun recht laten komen.
De delegatie stelde na afloop van de rondleiding vast dat er zich een prachtig voorbeeld van een Poldertuin om de hoek bevindt en dat er heel veel te leren valt van de kennis en ervaring van de beheerders van de Heemtuin Westwijk. De delegatie stelt daarnaast ook vast dat er nog heel veel werk te verzetten valt en dat de Vrienden van Park Kethel een serieuze uitdaging te wachten staat. Dat er geduld, opbouw van kennis en ervaring nodig zijn om de Poldertuin op enigerlei wijze een vorm te geven dit lijkt op de Heemtuin in Vlaardingen, maar juist ook de potentie van Park Kethel volledig tot zijn recht te laat komen.
De delegatie heeft heel inspiratie op gedaan en is met goede ideeën en verhoogd enthousiasme huiswaarts gegaan, met de zelf opgelegde opdracht dit te delen met de vrienden van Park Kethel en iedereen bij gelegenheid uit te nodigen een bezoek te brengen aan de Heemtuin Westwijk en zich ook te laten inspireren.
De Heemtuin is het hele jaar door voor iedereen vrij toegankelijk en is rolstoelvriendelijk.
Alle dagen geopend.
Tijdens de zomer van 09:00 tot 20:00u
Nu, gedurende de donkere dagen van 09:00 tot 17:00
Adres: Heemtuinpad 2, 3132 PT Vlaardingen