Nulbeurt van de Poldertuin bijna afgerond

11 jul. 2024

Er is de afgelopen 2 weken veel en goed werk verzet door IRADO in de Poldertuin en er is goed meegedacht en last-minute bijgestuurd.
Het achterste gedeelte van de Poldertuin is klaar: Delen omgespit en de paden zijn verhoogd aangebracht. De twee poelen zijn aangebracht plus de directe omgeving is afgewerkt.
Het pad in de Poldertuin, gelegen tegen de kant van het park, lag een stuk lager en een deel bleek een onstabiele ondergrond te hebben. IRADO heeft gezorgd dat daar zand op is aangebracht. Het deel waar zand is aangebracht wordt doorgespit met grond dat vanuit de cunet nog moet worden opgegraven. De cunet is de brede, ondiepe groef waarin het materiaal voor het half verharde pad gestort zal gaan worden. Het pad wordt 1,20m breed met een laag van ca 10 aan pad-materiaal.
De sterk “vervuilde” grond is voor een deel buiten de Poldertuin gestort en uitgevlakt. Vervuild is in dit geval niet chemisch vervuild, maar sterk verworteld door Riet, Harig Wilgenroosje, Wilgen en Heester wortels. In verband met de grondbalans ( zo weinig mogelijk grond de Poldertuin uit en ook zo weinig mogelijk nieuwe grond er in ) willen we met de hulp van de Vrienden van Park Kethel deze vervuilde grond schonen, door met de hark de grond te ontdoen van de wortelstructuren.
Met vrijdag 12 juli meegerekend is IRADO 9 werkdagen aan de gang.

De afstemming verliep prettig en niemand heeft op iets hoeven te wachten. De aanpassingen ten opzichte van het oorspronkelijke plan zijn beperkt gebleven.
In verband met het gewenste zicht naar het park zou de walkant van de Poldertuin richting het park verlaagd moeten worden.

Deze lage walkant richting het park is echter niet te realiseren, omdat het pakket aan rietwortels te breed is en er dan ca. 125m3 grond zou moeten worden afgevoerd.

Er is besloten om het zicht naar het park vorm te geven door 3 tot 4 maal per jaar te maaien.

Er zijn nog een paar zaken te doen, maar we kunnen nu al zeggen dat we op een prettige wijze samen met IRADO de Poldertuin vorm hebben kunnen geven.

Het is nu aan de Vrienden van Park Kethel om de Poldertuin verder te gaan beheren, inrichten en ontwikkelen.

IRADO heeft het zwaar grondwerk gedaan. Wij gaan het fijnere werk uitvoeren.

De hulp van zoveel mogelijk Vrienden van Park Kethel is daarbij van harte welkom