Zichtlijnen voor Park Kethel en wilgen poters voor MilieuDefensie Schiedam

18 feb. 2024

Hetzelfde goede weer, dezelfde activiteit, ongeveer dezelfde plek, hetzelfde enthousiasme, en hetzelfde resultaat: -- geknotte wilgen, mooie zichtlijnen en een fanatische “werkdag” in Park Kethel --

Zaterdag 17 Februari had zich weer een groepje enthousiaste Vrienden verzamelt die gehoor hadden gegeven aan de oproep om na de eerste knot-sessie van 10 Februari, de 17de weer bij elkaar te komen en verder te gaan met de werkzaamheden.

Er is ook deze zaterdag weer hard gewerkt en een aantal wilgen van hun zwaar kroon ontdaan.

Milieudefensie Schiedam en de Bomenridders sloten zich gedurende de ochtend aan om van de geknotte takken Slieten te maken. Dit zijn de geknotte takken van ca 3meter, ontdaan van de zijtakken, die na een week of 3 - 4 met de onderzijde in de sloot, voldoende wortels hebben gevormd om als poter, geplaatst in de koude grond, tot een nieuwe wilg kan uitgroeien.

Deze samenwerking kwam tot stand in het kader van de Schiedamse GroenBlauwe Alliantie in oprichting. In deze Alliantie willen de Schiedamse vrijwilligersorganisaties, vanuit hun betrokkenheid bij hun woon-en leefomgeving, zich gezamenlijk inzetten voor het behoud en versterking van de groenblauwe kwaliteiten in en om Schiedam.

Vanuit deze samenwerking kwam de vraag van Milieudefensie Schiedam en de Bomenridders of de knotters van de Vrienden van Park Kethel een 30 tot 40 Slieten zouden willen bewaren/maken om de gekapte bomen ten behoeven van het project s’Maak bij het Centraal Station Schiedam op de Kop van de Singel te vervangen. De bomen zijn destijds jammerlijk gekapt en nu blijkt dat het project niet door gaat.
Milieudefensie en de Bomenridders willen rondom het terrein om de 4 meter een Sliet/poter te planten.