IRADO en de Vrienden ontmoeten elkaar in de Poldertuin

8 nov. 2023

Dinsdag 7 november heeft een gesprek plaats gehad in de Poldertuin tussen IRADO en de Poldertuin Werkgroep van de Vrienden van Park Kethel. De reden van het gesprek was de aanpak van de Nulbeurt in de Poldertuin.

Tijdens deze ontmoeting is aan de vertegenwoordiger van IRADO een korte introductie gegeven over het ontstaan van de Vrienden, de aanleiding, de initiatieven en het ontstaan van het idee van de Poldertuin, de ontwikkeling en de acties om de mouwen op te stropen om het landschapspark in zijn geheel waardevoller te maken.

De Poldertuin is het eerste concrete uitgewerkte plan is. Een plan waar de gemeente achter staat en het initiatief steunt. Hiervoor is een wijkdeal tot stand gekomen, met een initiële concept tekening en afspraken over een zogenaamde Nulbeurt. Deze Nulbeurt heeft als doel het achterstallig onderhoud weg te werken en een basis te leggen waarop de Vrienden van Park Kethel verder kunnen gaan bouwen. De initiële concepttekening bij de wijkdeal is verder uitgewerkt en tijdens meeting in de Poldertuin gepresenteerd.

Er is een gezamenlijk een ronde gemaakt door de Poldertuin en er zijn afspraken gemaakt over het vlaktrekken van het entreegebied, het gehele veld met een maaier kaal maaien en het materiaal afvoeren, de poel uitgraven en splitsen door middel van een duiker, over de duiker een half-verhard pad, het diepe deel van de poel zodanig diep dat er water in blijft staan, een verbinding maken met een de sloot m.b.v. een buis, het ondiepe deel van de poel verbinden met de duiker zodat er in droge tijden water vanuit het diepe deel kan door zijpelen, het diepe deel van de poel in laagjes vormgeven richting maaiveld.

Verder zijn de getekende paden bewandeld en is aangegeven waar de half-verharding met schelpen zou moeten worden aangebracht en dat de overige paden in gras zullen worden uitgevoerd. Hiervoor dient de mulchlaag te worden verwijderd, de kuilen/kraters van uitgetrokken boom gevuld, de paden gladgetrokken en in het voorjaar te worden ingezaaid. Onze verwachting is dat door intensief maaien van de paden het gras dichter zal worden en de andere vegetatie zal weggehouden.

Grond wat vrijkomt uit de poel en het cunet waar de half-verharding komt zal op meerdere plekken afgezet worden. Grond/mulchlaag wat vrijkomt uit de paden zal verwerkt worden op de plek waar in het midden een verhoging is aangegeven. De slootkant zou veranderd mogen worden. De inkeping bij de sloot aan de rechterkant zou tijdens de Nulbeurt worden vorm gegeven als een “polderlagune”.

Drie van de bestaande Elsen inkuilen en de andere laten verdwijnen en nadien bezien of deze op het verhoogde gedeelte terug geplaatst kunnen worden.

Resume: Er is een goed en prettig overleg geweest met IRADO, waarbij de intentie en de inbreng van IRADO zeer gewaardeerd is. De tekening en de toelichting waren duidelijk en zal in goed onderling overleg uiteindelijk worden vormgegeven. Na de Nulbeurt zal de tuin veel zwarte aarde bevatten.
Er is afgesproken dat bij de uitvoering van de Nulbeurt er altijd 1 of meerdere mensen vanuit de Poldertuin Werkgroep aanwezig zal zijn.

Na deze uitleg en het overleg, trekt IRADO zich terug voor een begroting van de werkzaamheden aan de Gemeente.

We wachten nu de reactie en het vervolg af.

Start is afhankelijk van de nattigheid. November en december zou nog kunnen, anders volgend jaar.