IJsvogel gespot in Park Kethel

18 nov. 2023

Eén van de volgers van de Facebookpagina van De Vrienden van Park Kethel meld ons afgelopen vrijdag 17 November dat zij een IJsvogel over de sloten van Park Kethel zag vliegen. Dit is de eerste keer dat er bij ons melding is gemaakt van een IJsvogel in Park Kethel.
De IJsvogel valt op omdat hij vaak luid roepend over het water scheert. Als dan op kijkt en het fel gekleurde verenpak ziet weet je dat je met een IJsvogel te maken hebt. Hel blauw en oranje veren.
Hij ziet er ook niet gestroomlijnd uit als de meeste vogels. Met de korte staart, relatief grote kop en een spitse snavel ziet er een beetje lomp uit voor een vogel. Juist daardoor ook weer opvallend.
Zeer waarschijnlijk nestelt de IJsvogel ergens anders en was in Park Kethel opzoek naar een lekker hapje. De IJsvogels nestelen bij voorkeur langs langzaam stromende beken. Maar ook visrijke stilstaand water kan de IJsvogel waarderen. IJsvogels duiken in het water naar bij voorkeur visjes maar ook naar waterinsecten. IJsvogels stellen prijs op bomen of struiken langs de oever, laag bij het water, bij wijze van uitvalsbasis. Ze zitten dan vaak stil op een laaghangende tak boven het water te loeren naar visjes. Voordat hij duikt 'bidt' de ijsvogel even boven het water. Gevangen visjes worden mee naar de zitpost genomen en daar eerst tegen een tak geslagen voordat ze worden doorgeslikt.
De ijsvogel trekt niet weg, maar in augustus en september is er verplaatsing van jonge vogels naar eigen territoria en komen dan op plekken waar ze normaal niet verblijven en broeden. Bij koude winters gaat hij op zoek naar voedsel en verlaat zijn territorium.
Waarschijnlijk allemaal niets van hierboven en toch in Park Kethel om maar aan te geven dat het polderpark een vruchtbare en voedselrijke plek is voor vogels en andere dieren.
Met de uitgebaggerde sloten zal de visstand toenemen en meer vogels trekken die hun voedsel uit de sloten nuttigen. Nu wachten tot de IJsvogel wil gaan nestelen in Park Kethel. Dat zou dan vanaf februari/maart zijn. Ze graven tunnels van zeker een 0,5 meter in oevers, in wanden maar ook wel tussen wortels van bomen of in kunstmatige ijsvogelwand. Ze hebben meerdere legsels per jaar van meestal 6-7 eieren. Man en vrouw broeden de eieren in 19-21 dagen uit. De jongen zitten zo'n 22-28 dagen op het nest voor ze uitvliegen. Dus volgend jaar goed opletten en ons meteen op de hoogte brengen

Voor deze melding gaat onze dank uit naar Jeanet Maan