Het Rode Leger rukt op in Park Kethel!

11 okt. 2023

De Rode Amerikaanse Kreeft ( Procambarus clarkii ) is net als de halsbandparkiet een zo genaamde exoot. Ze komen oorspronkelijk uit de Zuid-oostelijke Verenigde Staten en Mexico, maar zijn door aquariumliefhebbers in Nederland terecht gekomen.

De mensen die deze kreeften in hun aquarium hadden en er op een gegeven moment op uitgekeken waren, ervoeren hoeveel schade dat zij aanrichten in hun gekoesterde aquaria en er vanaf wilden, gooiden de kreeften in vijvers of sloten. Het zelfde gebeurde met waterschildpadden. Omdat deze exoten geen natuurlijke vijanden in Nederland hebben, kunnen zij zich goed handhaven en voortplanten. Anderzijds vormen zij wel een vijand van de inheemse dieren en planten. De kreeften en schildpaden vreten de hele sloot of vijver leeg. Niet alleen de vissen en amfibieën, maar ook de vegetatie vreten ze op of knippen ze af, waardoor voedsel en bescherming van de inheemse soorten wordt vernietigd.
Verder maken de kreeften holen in de kanten van de sloten, vijvers en dijken, waardoor deze verzwakken en verzakken met alle gevolgen van dien.
Ook zijn de Amerikaanse Kreeften verspreiders van de kreeftenpest met de jammerlijke bijkomstigheid dat zij resistent zijn, maar wel over brengen op de inheemse rivierkreeften die daar helaas wel dood aan gaan.

Is het territorium afgegraasd of overbevolkt geraakt dan klimmen ze de kant op en gaan op zoek naar een andere vijver of sloot. Hierbij kunnen ze makkelijk 2 dagen op het droge overleven.

Met alle macht wordt er met netten op ze gejaagd en worden ze met honderden gevangen, maar voorlopig is het nog een verloren wedstrijd. En rukken de Amerikaanse kreeften steeds verder op in Nederland.

Kinderen en hun vaders vinden het prachtig om met een schepnet zo’n kreeft te proberen te vangen. We zien ze steeds vaker langs de kanten van de sloten langs de Harreweg. Maar pas op, de kreeften kunnen met hun scherpe scharen heel pijnlijk knijpen. Dat maakt het natuurlijk best wel weer spannend.

Het is overigens verboden om deze kreeften te vervoeren en in andere vijvers of sloten terug te gooien. Ze leggen honderden eitjes, zonder een diersoort die deze eieren als voedsel ziet, dus is de sloot of vijver binnen de kortste keren ook “besmet” door deze onwelkome gasten. Want nogmaals…. ze hebben geen natuurlijke vijanden. Alleen snoek, snoekbaars, baars, rat, reiger en soms een hongerige meeuw willen weleens een kreeft nuttigen, maar dat blijft een uitzondering omdat het niet hun natuurlijk voorkeur heeft.

Tekst van: Ad Bakker
Foto’s: Roy van Hutten en Ad Bakker

Aanvulling:
We kregen vragen van onze lezers:

Wat te doen als je tijdens een wandeling een overstekende Amerikaanse Kreeft tegen komt?

Als je een Amerikaanse rivierkreeft tegenkomt, is het belangrijk om te weten dat deze kreeften niet in Nederland thuishoren en schade kunnen veroorzaken aan het watersysteem. Het is verboden de kreeften te verplaatsen naar ander water.
Als je grote hoeveelheden (Amerikaanse) rivierkreeften tegenkomt, kun je dit melden via de app snApp de exoot.

Gaat hier ook iets aan gedaan worden?

Er wordt niets aan gedaan. Alleen vissers met vergunning mogen ze vangen voor consumptie. Als er een kreeft per abuis aan je hengel hangt, moet deze terug. Er is alleen een verbod op verplaatsing