GroenBlauwe Alliantie wil praten over versterking van de Natuur in Schiedam

9 jan. 2024

Op 11 December 2023 was het zo ver. Op een gezamenlijk initiatief van de Vrienden van het Beatrixpark en Park Kethel vond er in de Boshoek een bijeenkomst plaats waaraan 11 groen en blauw ( natuur en water ) georiënteerde organisaties in Schiedam deelnamen.
De 11 organisaties werken allemaal vanuit een betrokkenheid bij de woon- en leefomgeving en leveren op verschillende manieren een bijdrage aan de kwaliteitsverbetering en beleefbaarheid van de Schiedamse buitenruimte. Allemaal hebben zij biodiversiteit, milieu, duurzaamheid en klimaatbestendigheid hoog in het vaandel staan.
Het gaat om de Vrienden van het Beatrixpark, de Maastuin, de Poldervaartvereniging, Stichting Schiedamse Stadsimkers, Voedseltuinen Schiedam, natuurcentrum De Boshoek, het Natuur- en Milieu Educatief Centrum (NME), de Groene Raat-Educatieve Tuinen, de Schiedamse Bomenridders, bewoners- en belangenvereniging De Plantage en de Vrienden van Park Kethel.
Met deze organisaties en “groen-blauwe” als invalshoek vond er een avondvullende bijeenkomst plaats. Veel zaken zijn besproken, bediscussieert en overlegt. Na het uitwisselen van veel kennis en informatie kwamen de partijen tot de slotsom dat een groen-blauwe samenwerking meerwaarde zou kunnen opleveren voor alle lopende en niet-lopende activiteiten.
De organisaties hopen met deze bundeling efficiënter hun kennis, kunde, ervaringen en krachten te kunnen delen en effectiever met de gemeente in gesprek te kunnen gaan.
Want alle organisaties oefenen hun activiteiten uit in de openbare buitenruimte van de gemeente Schiedam en is de gemeente een belangrijke gesprekspartner. Veel gaat er goed in deze communicatie, maar er zijn ook misverstanden, afwijkingen en tegenstelling in benadering en aanpak. Hierdoor komt het dat er veel tijd en energie moet worden gestoken in het overleg met de gemeente en vaak te weinig concrete resultaten oplevert.

Het is daarom dat de GroenBlauwe Alliantie ( in oprichting ) komende 24 Januari een volgende bijeenkomst in de Boshoek heeft georganiseerd en bij die gelegenheid alle fractievoorzitters heeft uitgenodigd om het verhaal, de problemen en de wensen van de GroenBlauwe Alliantie aan te horen. De aanvang is 20:00u.

Kor Kegel schreef er in Het Stadsblad/Het Nieuwsblad Schiedam van 10 Januari 2024 een artikel over.