Bomen in de Poldertuin

27 nov. 2023

De Poldertuin Werkgroep bestaande uit Radboud Sinnecker, Riet Kester, Annemiek Bongers ( toegevoegd als landschapsarchitect ) en Chris Osephius zijn druk met de ontwikkeling van het kleine poldergebied. Met de Wijkdeal, de Nulbeurt in de achterzak proberen zij plannen te maken en ideeën uit te werken voor de toekomstige ontwikkeling van de Poldertuin.
Hiervoor is o.a. een iets beter uitgewerkte concept tekening gemaakt. Deze tekening en de toelichting wordt in meerdere richtingen gecommuniceerd om steun en participatie te krijgen voor de plannen.
Er zijn meerdere plannen. Een belangrijk idee van de werkgroep is dat zij graag een wilgen/polderbomen “arboretum” willen creëren in de Poldertuin. Hiervoor zouden er langs het Jaap de Raatpad diverse Wilgen soorten geplaatst kunnen worden, Treurwilgen op de hoekpunten en Elzen op de verhoging in het midden van de tuin.
De werkgroep wil de Poldertuin onderdeel laten zijn en blijven van Park Kethel met alle eigenschappen, bijzonderheden en zichtlijnen die horen bij een polderlandschap. Bomen zijn daarin een onlosmakelijk onderdeel.
Met name Radboud Sinnecker is actief opzoek naar gesubsidieerde bomen en legt daarvoor diverse contacten met o.a. de Provincie Zuid-Holland, de Gemeente Schiedam, de Bomenridders en anderen.
De Gemeente Schiedam is een project gestart “Plant een Buurtboom” om zoveel mogelijk bomen geplaatst te krijgen ( nogmaals uitgesproken tijdens de recente Nationale Boomfeestdag ), naast een initiatief voor het her-planten van bomen als een soort groen-schuld van eerder gerooide bomen.
De werkgroep heeft naar de Gemeente aannemelijk kunnen maken dat de Poldertuin een perfecte plek zou zijn om aan een deel van deze initiatieven invulling te geven en is daarvoor gehonoreerd geworden.

Vanuit het Gemeentelijk Groen Project “Plant een Buurtboom” is er budget beschikbaar gesteld voor de bomen in de Poldertuin.

De Werkgroep met Annemiek Bogers in de gelederen en in gesprek met de Boomridders van Schiedam, gaan hier een mooie invulling aan geven.