Open Monumentendagen

14 sep. 2024 tot 15 sep. 2024

Open Monumentendagen Schiedam

Op steenworp afstand van Rotterdam ligt het historische centrum van Schiedam. Deze stad met ongeveer 80.000 inwoners is rijk aan monumenten. Maar liefst 200 panden zijn aangewezen als rijksmonument. Tel daarbij op de 300 gemeentelijke monumenten en u begrijpt dat er elk jaar tijdens de Open Monumentendagen in Schiedam van alles te beleven is.
Elk jaar nemen ongeveer vijftig panden deel aan de Open Monumentendagen, de meesten zijn op loopafstand van elkaar te vinden.

Het aanbod is zeer divers, van de ruïne van Huis te Riviere, een 13e eeuws kasteel gebouwd in opdracht van Aleida van Holland, tot het terrein van de in 2017 gesloten Glasfabriek. Liefhebbers van religieus erfgoed komen zeker aan hun trekken. Zo kunt u de neogotische Liduinabasiliek, de imposante Havenkerk met zijn neobarok interieur, of het historische Rooms Katholieke kerkhof bezoeken. Maar ook de minder in het oog springende gebedsruimte van de Hersteld Hervormde gemeente, of het Oud-Katholieke Huis te Poort zijn zeer de moeite waard.

Schiedam blinkt uit in industrieel erfgoed, veelal verbonden aan het jeneververleden van de stad. Denk aan het zakkendragershuis, verschillende branderijen en distilleerderijen, maar ook de sodafabriek en natuurlijk de vele molens.

Naast de vaste locaties is er elk jaar een wisselend aanbod van opengestelde panden, waaronder woonhuizen en bedrijfsruimtes die doorgaans voor het publiek gesloten blijven.

Tijdens het Open Monumentenweekend staat de werkgroep Kethel van de Historische Vereniging Schiedam voor u klaar voor vragen en informatie over het programma en de opengestelde panden.
De rondleiding door Kethel en de fietspuzzeltocht vertrekken hier, zie ook het activiteitenoverzicht.

Eind negentiende eeuw streed winkelier en gemeenteraadslid J.J. Verspeek ervoor dat de bewoners van het dorp Kethel toegang kregen tot schoon en veilig drinkwater. In 1898 zorgde hij ervoor dat er middenin het dorp een pomp werd geplaatst. De pomp werd overbodig toen Kethel in 1914 werd aangesloten op het Schiedamse waternet. De huidige Verspeekpomp is een replica die in 2012 op initiatief van de huidige dorpsbewoners kon worden geplaatst.

Het hele programma is terug te vinden door te klikken op deze link