• De Poldertuin

De Poldertuin

De Poldertuin is een stukje Veenweide gebied. De Vrienden van Park Kethel beheren het als tuin met daarin een verscheidenheid aan bomen, planten en bloemen. Er groeien ook eetbare gewassen die van nature voorkomen in dit specifieke poldergebied.

De vrijwilligers die de poldertuin beheren wonen in de wijken rondom Park Kethel. Regelmatig wordt er gesnoeid en opgeruimd om wildgroei te voorkomen. Door de flora diversiteit worden ook amfibieën en insecten aangetrokken door het gebied. De Poldertuin is een natuurlijke groei- en bloeizone voor polder gewassen en een aanvulling op een wandeling door Park Kethel.
U bent van harte uitgenodigd om de Vrienden van Park Kethel te komen helpen.

Meld je aan als Vrijwilliger

Dwalen door het groene Park Kethel
Volgt u de wandeling “Dwalen door het groene Park Kethel” dan bent aan gekomen bij de De Poldertuin.
Op dit moment is de Poldertuin nog in ontwikkeling en slecht begaanbaar. Sla deze tot nader orde even over.
In de toekomst zult u een rondje kunnen maken in de Poldertuin en gaan genieten van poldergewassen ( en zelfs plukken als de tijd rijp is! )
Als u een stukje doorloopt op het doorsteek-pad gaat u rechts het Jaap de Raatpad op. Na een klein stukje kunt u links richting de wijk De Akkers. Neem deze weg. Nog voor de brug heeft u aan uw linker hand een schelpenpad. Neem dit pad en blijf parallel lopen aan het Jaap de Raatpad. Blijf het schelpenpad volgen, dat na enige tijd het Jaap de Raatpad kruist. Blijf het schelpenpad volgen. Dit pad voert u langs en door het Geriefbos. Kies de tweede rechter afslag en wandel het bos in. Blijf dit pad volgen en uw passeert aan uw linker hand bordje nummer 4: De Paddenpoel.

Volg de wandelroute via Google Maps

Extra Info

Veenweide
Een veenweidegebied is een landschapstype dat bestaat uit weiden op veengrond. Dit landschap is typisch voor de lage delen van Nederland. Het land werd vooral gebruikt voor de veeteelt en de productie van melk, boter en kaas. Het veenweidegebied heeft een open en vlak karakter, met veel grasland, sloten en weinig bomen. Het is een belangrijk leefgebied voor weidevogels, zoals de grutto, de kievit en de tureluur.

Het veenweidegebied staat tegenwoordig onder druk door bodemdaling, klimaatverandering, verstedelijking en intensivering van de landbouw. Er zijn verschillende maatregelen nodig om dit waardevolle landschap te beschermen en te verduurzamen.

De Poldertuin
De Poldertuin in Park Kethel was vroeger het gebied waar door de kinderen van de scholen van Schiedam Noord de “schooltuintjes” werden gedaan. Door bodem bemaling en inklinken van veen werd het gebied te nat en ongeschikt voor het verbouwen van groenten. De locatie is verlaten. De Schooltuintjes, nu gecombineerd met de stadsboeren of seniorentuinen bevinden zicht nu aan de andere kant van het doorsteekpad, op een nieuw ontwikkeld en gecultiveerd gebied voor groente verbouwing. De oorspronkelijke locatie is daarna “onverzorgd” achter gelaten. Na 5 jaar wild groei begon het gebied te verbossen.

Bomen en planten in de Polder
Eén van de meest voorkomende boomsoorten in het veenweide gebied is de wilg. Deze boom groeit snel, vraagt weinig onderhoud en kan goed tegen klei-achtige grond. Een andere boom die het goed doen in de polder is de els. Deze bomen hebben mooie katjes of elzenproppen waar vogels dol op zijn.
Er zijn heel veel planten die goed groeien op kleigrond, zoals harig wilgen roosje, verschillende rietsoorten, brandnetel, distel, paardenbloem, weegbree, hondsdraf, zevenblad, witte dovenetel, grote lisdodde, kleefkruid, zuring, look zonder look, smeerwortel, braam, kaasjeskruid, enz enz. Veel van deze planten zijn ook eetbaar of geneeskrachtig, zoals vogelmelk, die vroeger werd gebruikt tegen wonden en beten.
In de polderlandschappen kunnen ook heggen of hagen voorkomen zoals meidoorn of een gemengde doornhaag, met sleedoorn, hondsroos, vlier en gelderse roos.

Dieren in de Polder
In het veenweidegebied komen vooral dieren voor die afhankelijk zijn van het natte en voedselrijke milieu, andere profiteren van de openheid en de begrazing.
Het veenweidegebied is een belangrijk leefgebied voor weidevogels zoals de grutto, de kievit, de tureluur en de scholekster. Deze vogels broeden op de graslanden en zoeken naar wormen en insecten in de bodem. Ook zijn er veel watervogels te zien, zoals de meerkoet, de fuut, de wilde eend en de slobeend. Zij leven vooral in en rond de sloten en plassen. In de rietlanden kun je ook rietvogels vinden, zoals de rietzanger, de kleine karekiet, de blauwborst en de roerdomp. Deze vogels hebben zich aangepast aan het leven in het dichte riet. Maar ook ekster, vlaamse gaai, bonte specht en uil.
Typisch wilde zoogdieren van het veenweidegebied zijn de mol, egel, rat en woelmuis.
In het veenweidegebied leven ook veel amfibieën zoals kikkers, padden en salamanders. Zij hebben water nodig om zich voort te planten en om hun huid vochtig te houden. Sommige soorten die je kunt zien zijn de groene kikker, de bruine kikker, de heikikker, de rugstreeppad, de gewone pad, de kleine watersalamander en de vinpootsalamander. Het veenweidegebied is een paradijs voor insecten. Er zijn veel soorten te vinden die profiteren van de bloemen, het water of het riet. Bijvoorbeeld vlinders, zoals het oranjetipje, het landkaartje, het icarusblauwtje en het groot dikkopje. Of libellen, zoals de grote roodoogjuffer, de platbuik, de viervlek en de oeverlibel en wat te denken van bijen, zoals de honingbij, de hommel, de metselbij en de koekoeksbij.