• HET PESTBOSJE

Het Pestbosje

Gescheiden door het water ligt voor u het pestbosje. Het is een quarantaine gebied. Een klein stukje land, aan de rand van de weide, gescheiden door een ringsloot of een hek. Het is een historisch en wezenlijk landschapselement.

Ziek en dood vee moet een afschuwelijk drama geweest zijn voor de boeren in vroegere dagen. Het was hun voeding en inkomsten. Ver voor de tijd van hygiëne en regels moesten boeren van hun zieke en dode vee af. Vaak betrof het vee dat was bezweken aan besmettelijke ziekten zoals veepest of miltvuur. Deze dieren werden dan begraven in de hoek van het weiland, in het pestbosje, zover mogelijk bij de boerderij en de andere dieren vandaan. De plek, met een raster of sloot omgeven, wordt niet bewerkt of beweid, hierdoor konden er bomen en struiken groeien.

Dwalen door het groene Park Kethel
Volgt u de wandeling “Dwalen door het groene Park Kethel” dan laat u het Pestbosje achter u. Blijf het pad volgen. U wandelt tussen de bomen en hebt een fantastisch uitzicht over de weidse polder en het dorp Kethel. Laat de afslag rechts links liggen! Volg het pad met een linkse bocht en blijf doorlopen. Dit pad heeft u al een keer gezien, maar u loopt ‘m nu in de tegenovergestelde richting. Net voor het einde gaat u rechts langs de ingang van de Schooltuintjes. U loopt hier een kleine omweg. Met een linkse bocht komt op de Harreweg en loopt u in de richting van de kleine boerderij. Aan de rechterkant van de weg vind u het volgende informatiebord: De Groene Raat.

Volg de wandelroute via Google Maps

Extra informatie

Quarantaine
Het Pestbosje is quarantaine “anvant la lettre”. De handelsrepubliek Ragusa (Dubrovnik, nu in Kroatië) aan de Adriatische Zee was de eerste die in 1377 aankomende schepen de verplichting oplegde om 30 dagen voor anker te blijven liggen vooraleer mensen of lading aan land mochten worden gebracht. In Venetië werd dat later opgetrokken tot 40 dagen ( quaranta giorni ), van waar het woord quarantaine is afgeleid. Het woord komt oorspronkelijk van het Franse quarante, dat veertig betekent.

Veeziekten
Ziekten die vroeger veel voorkwamen zijn tegenwoordig grotendeels uitgeroeid of onder controle zijn. Sommige van deze ziekten waren ook gevaarlijk voor mensen, zoals de pest, de pokken en de runder-tuberculose. Andere ziekten waren vooral schadelijk voor de het welzijn en inkomen van de vroegere boeren, zoals mond- en klauwzeer, varkenspest en vogelpest.
Epidemische veeziekten, zoals BSE, vogelpest, MKZ, varkenspest en Q-koorts1 hebben tot op de dag van vandaag nog steeds veel impact op de Nederlandse veehouderij.