• Boerderij

    Fam. van Lindt

Boerderij Fam. van Lindt

Deze boerderij, die ten onrechte bekend staat als Boerderij Lansbergen, is in 1891 gebouwd voor Petrus van Lindt en is tot 1962 door deze familie bewoond geweest.

In 1962 is de woning aan de Gemeente Schiedam verkocht. Daarna is boerderij door de Fam. Lansbergen gepacht geweest. Vanaf 1978 werd alleen het voorhuis nog verhuurd, omdat de rest van het boerenbedrijf onderdeel werd van het naast gelegen NME. Sinds 1999 is dit voorhuis in particuliere handen en is door de eigenaar met behoud van vele oorspronkelijke details en respect voor het verleden gerestaureerd.
Het land rondom de boerderij is verdeeld in authentieke kavels, die oost-west georiënteerd zijn. Op het erf staat een hooibergoverkapping, waarin vroeger het hooi bewaard werd voor het vee dat ‘s winters op stal stond. De betonnen cirkelvormige silo diende voor de opslag van mest. Aan de zuidzijde ligt een hoogstamboomgaard, met peren-, kersen- en appelbomen. Aan de achterkant is een kleine imkerij.

Dwalen door het groene Park Kethel
Volgt u de wandeling “Dwalen door het groene Park Kethel” dan vervolgt u de route langs Boerderij van Lindt, klein stukje rechtdoor over de Harreweg naar de volgende ingang met hek. Hier vindt u het volgende informatiebord betreffende het NME. Het Natuur en Milieu Educatief Centrum.

Volg de wandelroute via Google Maps

Extra informatie
In de vorige eeuwen bedekte Kethel een groter grondoppervlak dan de gemeente Schiedam. De Gebieden rondom het dorp Kethel bestonden geheel uit grazige weides met talloze boeren bedrijven. Kethel werd per 1 augustus 1941 geannexeerd en het grootste deel werd bij Schiedam gevoegd en het gedeelte bij de Schie werd grondgebied van Rotterdam. Na de 2e wereldoorlog herstelde langzamerhand de economie met als gevolg plannen voor stadsuitbreiding, in de richting van het landelijke Kethel.
De boerderij aan de Harreweg 8 werd sinds de eerste steenlegging op 27 april 1891 gebouwd en bewoond door fam. van Lindt. En toen bleek dat er in 1962 geen opvolging meer was, werd besloten deze boerderij aan te kopen door de gemeente. Die had er plannen mee om deze te kunnen verpachten aan één van de boeren bedrijven uit de omgeving van Kethel welke onteigend moesten worden om plaats te maken voor de expansiedrift van Schiedam. De pacht werd ten slotte gegund aan boer Lansbergen. Dit betekende echter wel dat zijn boerderij met de naam “Groenoord” op de gevel gesloopt zou worden. De oorspronkelijke ligging van deze boerderij was op de plaats waar eerst de “Martinus kerk” gestaan heeft. Deze kerk is inmiddels alweer gesloopt en nu staat er het gebouw van “Dierenkliniek Schiedam-Noord”. De huidige woonwijk “Groenoord” heeft zijn naam aan deze boerderij te danken. Vanaf 1978 Is de pacht van het boerenbedrijf gestopt omdat de gemeente het plan wilde realiseren van een educatieve omgeving en ontstond het NME, welke gebruik ging maken van erf, stallen, hooiberg en landerijen. Sinds die tijd werd alleen het woonhuis nog verhuurd aan Lansbergen.
Toen in 1999 dit woonhuis leeg kwam is het verkocht aan particulieren die het huis met behoud van vele oorspronkelijke details met respect voor het verleden hebben gerestaureerd.